Omstartslån

Ibland kan livet ta oväntade vändningar och leda till ekonomiska utmaningar som kan vara svåra att hantera. Ett omstartslån kan vara en lösning för dig som behöver en ny start ekonomiskt.
Lån med Bisnode 2024
Belopp:
5 000 - 600 000
Ränta:
4,95%-29,4%
Löptid:
1 - 20 år
 • Låg och rimlig ränta        
 • 35 anslutna långivare
 • Gratis att använda
Räkneexempel
För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Belopp:
30 000 - 500 000
Ränta:
17,80%-27,95%
Löptid:
2 - 15 år
 • Erbjuder låneskydd
 • Betalningsanmärkning OK
 • Ekonomisk rådgivning
Räkneexempel
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 160 000 kr till 17,00% rörlig ränta med en återbetalningstid på 9 år, med 108 avbetalningar om 2 931 kr och 995 kr i uppläggningsavgift samt 29 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 18,95%. Totalt att återbetala blir 317 520 kr.
Belopp:
10 000 - 600 000
Ränta:
4,70%-33,75%
Löptid:
1 - 15 år
 • Betalningsanmärkning OK
 • 40 anslutna långivare
 • Ansök på 2 min
Räkneexempel
Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-03-01. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 32,49%. Räntespann mellan: 3,25%-32,49%.
Belopp:
10 000 - 150 000
Ränta:
29,5%
Löptid:
2 - 12 år
 • Ingen UC
 • Alltid avgiftsfritt
 • Svar direkt
Räkneexempel
Annuitetslån 5 år. Effektiv årsränta 29,97%. Ett lån på 50 000 kr kostar då 1 512 kr/mån (60 avbetalningar), dvs totalt 83 675 kr. Ingen uppläggningsavgift eller aviavgifter. 26,50% nominell ränta. Räntan är rörlig. Banky samarbetar med Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget.
Belopp:
25 000 - 500 000
Ränta:
3,50%-18,95%
Löptid:
2 - 12 år
 • Ingen uppläggningsavgift
 • Hög beviljandegrad
 • Flexibelt lån
Räkneexempel
Vid ett kreditbelopp om 100 000 kr med rörlig årsränta om 6,29 %, 5 års löptid (återbetalningstid), uppläggningsavgift på 0 kr och en aviavgift om 10 kr (vid betalning med autogiro) uppgår den effektiva räntan till 6,70 %. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 1957 kr och det sammanlagda beloppet att betala blir 117 942 kr. Exemplet som är beräknat 2021-06-28, förutsätter att ränta och avgifter är oförändrade under hela kreditperioden. Avrundning tillämpas till närmaste högre krona. Räntan är rörlig och kan variera från 3,5 % till 18,95 %, vilket innebär att effektiva räntan kan variera från 3,62 % till 21,63 %. Den effektiva räntan är beräknad i enlighet med Konsumentverkets riktlinjer.
Belopp:
5 000 - 600 000
Ränta:
5,07%-33,46%
Löptid:
1 - 20 år
 • Endast 1 UC
 • Svar direkt
 • Personlig rådgivning
Räkneexempel
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25

Vanliga frågor om Omstartslån

Så fungerar ett omstartslån

Vad innebär ett omstartslån?

Ett omstartslån kan vara till hjälp när du har hamnat i en situation där du har flera olika skulder att hantera. Till exempel kan det vara så att du har ett antal mindre lån (som ett smslån eller annat snabblån) kreditkortsskulder och andra utestående betalningar som alla ska betalas varje månad. Med tiden kan detta bli överväldigande och leda till försenade betalningar och ökade räntekostnader. Genom att ta ett omstartslån kan du samla alla dessa skulder till ett enda lån med en lägre ränta och en mer överkomlig månadsbetalning. Det ger dig en chans att få ordning på din ekonomi och arbeta mot att bli skuldfri.

5 anledningar till att omstartslån kan vara nödvändigt

 1. Du vill få en bättre ränta på dina befintliga lån.

 2. Du vill sänka din månatliga kostnad.

 3. Du vill ha en längre återbetalningstid.

 4. Du vill ha färre räkningar att hålla koll på.

 5. Du vill förbättra din kreditvärdighet.

Vad dessa 5 punkter har gemensamt, är att de på ett eller annat vis innebär att du samlar dina befintliga lån och krediter till ett större lån vilket också är anledningen till att det kallas för ett omstartslån eller samlingslån. 

Så tar du ett omstartslån

Syftet med ett omstartslån

 • Samla flera skulder till ett enda lån
 • Minska antalet månatliga betalningar
 • Få en lägre ränta och mer hanterbar återbetalning
Ett omstartslån är utformat för att hjälpa individer som har hamnat i ekonomiska svårigheter att återfå kontrollen över sin ekonomi. Genom att samla flera mindre lån och skulder till ett enda större lån, kan du ofta få bättre lånevillkor såsom lägre räntor och längre återbetalningstider.
Ett omstartslån kan vara särskilt fördelaktigt om du har en komplex skuldstruktur och behöver en enklare lösning för att hantera dina skulder på ett enklare sätt.
Omstartslån utan säkerhet

Omstartslån utan säkerhet

Omstartslån utan säkerhet är en finansiell möjlighet för de som behöver en ny början ekonomiskt sett utan att behöva ställa upp tillgångar som säkerhet. Dessa lån riktar sig vanligtvis till personer med tidigare skuldproblem eller en mindre god kreditvärdighet.
Exempelvis erbjuder långivare som NStart och Banky så kallade omstartslån, som är utformade för att ge låntagare en andra chans att ordna upp sin ekonomiska situation. Dessa lån har vanligtvis flexibla villkor och kan vara ett sätt för individer att ta kontroll över sin skuldsituation och börja om på nytt ekonomiskt.

Håll dig uppdaterad

Omstartslån Kronofogden

Även om det är ovanligt finns det ändå möjligheter att få lån trots att man har en aktiv skuld hos Kronofogden. Trots att en betalningsanmärkning kan ses som en riskfaktor av många långivare, finns det alternativ för dem som befinner sig i denna situation. Vissa långivare specialiserar sig på att erbjuda lån till personer med betalningsanmärkningar och kan vara mer benägna att bevilja lån även om man har en aktiv skuld hos Kronofogden.

Här är alternativen för lån trots Kronofogden

Banky är för närvarande den enda långivaren på marknaden som erbjuder omstartslån till personer med en aktiv skuld hos Kronofogden. Deras omstartslån är utformade för att hjälpa personer som har ekonomiska svårigheter och befinner sig i en situation där de har betalningsanmärkningar. 
Omstartslån Kronofogden

Omstartslån utan UC

Ett omstartslån utan UC innebär att du kan samla dina skulder till ett enda lån utan att långivaren gör en kreditupplysning via UC (Upplysningscentralen). Istället används andra kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe för att bedöma din kreditvärdighet. Detta kan vara fördelaktigt om du vill undvika att påverka din kreditvärdighet negativt hos UC, vilket kan ske med flera förfrågningar. Genom att välja ett omstartslån utan UC kan du få en ny chans att hantera dina skulder och förbättra din ekonomiska situation.

Omstartslån med många förfrågningar

När du ansöker om ett omstartslån kan flera förfrågningar hos olika långivare på kort tid påverka din kreditvärdighet negativt. Detta beror på att varje förfrågan registreras och syns i din UC. Om du har många förfrågningar inom en kort tidsperiod kan det signalera till långivare att du är i en osäker ekonomisk situation och öka risken för att din ansökan blir nekad.

Så vad är lösningen?

Kreditupplysningar registreras som sagt endast hos UC och om du inte behöver låna stora summor kan du överväga lån med Bisnode eller Creditsafe för att undvika att för många förfrågningar syns i din kreditrapport. Dessa kreditupplysningsföretag visar inte antalet förfrågningar utåt, vilket kan vara fördelaktigt om du vill minimera risken för att din kreditvärdighet påverkas negativt.

Omstartslån utan medsökande

Dessa lån kan vara en lösning för individer som inte har tillgång till en medsökande med starkare ekonomisk ställning. För att få ett omstartslån utan medsökande behöver du oftast ha en stabil inkomst och visa att du har förmågan att hantera lånet på egen hand. Genom att konsolidera dina skulder till ett enda lån, kan du få bättre kontroll över dina månatliga betalningar och långsiktigt stärka din kreditvärdighet.
Skuldfinansiering utan säkerhet

Skuldfinansiering utan säkerhet

Skuldfinansiering utan säkerhet, även känt som nystartslån, är ett sätt att hantera skulder från gamla lån och kreditköp med höga räntor. Med ett nystartslån kan du kombinera dina befintliga skulder till ett enda lån med bättre villkor, som lägre ränta och mer flexibla återbetalningsalternativ. Det är viktigt att notera att det finns få långivare på marknaden som erbjuder denna typ av lån utan någon som helst säkerhet.

Vad innebär utan säkerhet?

Det betyder att långivaren inte har något specifikt att ta som pant om du inte kan betala tillbaka lånet. Istället bedöms din kreditvärdighet och inkomst för att avgöra om du är berättigad till lånet och vilka villkor som ska gälla.

Lån med skulder

Att låna pengar när du redan har skulder kan vara betydligt svårare än att låna utan befintliga skulder. Långivare är ofta mer försiktiga när de ser att du redan har åtaganden, eftersom det ökar risken för att du inte kan betala tillbaka det nya lånet. Om du befinner dig i en situation där du ändå behöver tillgång till kapital, kan det vara fördelaktigt att vända dig till långivare som erbjuder lån utan UC