Guide för dig med kvarskatt 2024

Guide för dig med kvarskatt 2024

Har du betalat för mycket skatt under året så får du skatteåterbäring, men om du istället betalat för lite uppstår kvarskatt, vilket innebär att du blir betalningsskyldig. Här går vi igenom vad som gäller för dig med kvarskatt.

Vad är kvarskatt?

När den preliminärskatt som du eller din arbetsgivare har betalat under året inte täcker din slutliga skatt uppstår kvarskatt. Detta belopp justeras av Skatteverket och du måste betala in den resterande summan.

Vanliga orsaker till kvarskatt:

  • Arbetsgivarens preliminärskatt: En eller flera arbetsgivare har betalat för lite i preliminärskatt eftersom de inte visste din totala årsinkomst.
  • Oregelbundna inkomster: Förändringar i din inkomst under året som är svåra att förutsäga.
  • Kapitalvinster: Skatt på vinster från bostadsförsäljningar, aktier eller investerings sparkonton.

För egenföretagare

Egenföretagare måste vara extra uppmärksamma eftersom deras preliminärskatt ofta inte täcker hela skattebeloppet. Det är därför rekommenderat att sätta av en del av intäkterna för framtida skatteinbetalningar, det rekommenderas att avsätta ungefär hälften av inkomsterna.

Betalning av kvarskatt

90 dagar efter att du har fått ditt slutskattebesked måste du betala in kvarskatten. Datumet för detta varierar beroende på när beskedet utfärdats.

  • April: Betala senast 12:e juli.
  • Juni: Betala senast 12:e september.
  • Augusti: Betala senast 13:e november.
  • December: Betala senast 12:e mars följande år.

Så betalar du din kvarskatt

Du kan betala din kvarskatt genom autogiro eller Swish till skatteverket, använd ditt personliga OCR-nummer som finns när du loggar in på skatteverket.se. Notera att Swish har en beloppsgräns på 40 000 kronor per dygn.

Genom att vara medveten och följa dessa steg kan du undvika kvarskatt och säkerställa att din ekonomi förblir stabil utan att behöva låna pengar.