Så tar du dig ur en ekonomisk kris

Så tar du dig ur en ekonomisk kris

Enligt senaste rapporterna från Kronofogden har nära en halv miljon privatpersoner och företag skulder hos dem. Att se över och acceptera din ekonomiska situation är det första steget för att ta kontroll.

Budgetera

En budget är ett kraftfullt verktyg för att hantera ekonomiska utmaningar. Genom att skapa en realistisk budget kan du se var pengarna går och identifiera områden där du kan spara. Prioritera nödvändiga utgifter och minska kostnaderna där det är möjligt. Se över dina inkomster, utgifter och skulder för att få en tydlig bild av var du står rent ekonomiskt.

Förhandla dina lån

Enligt många långivare är de villiga att samarbeta med kunder i ekonomiska svårigheter. Ta kontakt med dina långivare och förhandla om lägre räntor eller avbetalningsplaner som passar din ekonomiska situation bättre. Var inte rädd för att be om hjälp.

Ett annat fenomen som börjar bli allt mer vanligt är ett så kallat omstartslån och med hjälp av ett sådant kan du samla dina lån under ett tak och på så sätt få ner dina räntekostnader. En annan fördel är att du bara behöver betala en enda summa varje månad istället för flera olika summor till olika långivare.

Sök rådgivning och stöd

Det finns många resurser och stödgrupper som kan erbjuda vägledning och stöd när du behöver det som mest. Att våga visa sig sårbar är i många fall positivt i sådana här lägen. Det sitter faktiskt människor bakom banker och institut. Det betyder att det är möjligt att prata med dem och förhandla om bättre villkor om du har det tufft ekonomiskt och därmed få en förståelse från deras sida.

Skapa en egen nödfond

Det må låta klyschigt men att spara undan lite kapital här och var kan vara en räddare i nöden när du behöver det som mest. Att förebygga ett problem eller en viss situation löser ofta framtida problem väl. Enligt ekonomiska rådgivare ska man som privatperson försöka ha tre till sex månadskostnader i en undansparat för att klara oväntade utgifter eller eventuella inkomstbortfall.