Så uppdateras din kreditinformation - Guide

Så uppdateras din kreditinformation – Guide

Har du någon gång funderat över när din kreditinformation uppdateras hos UC? Eller hur lång tid det tar för dina betalningsanmärkningar att försvinna? I denna artikel kommer vi att förklara detta på ett enkelt sätt och ge dig insikt i hur allt fungerar och hur du kan påverka din kreditvärdighet.

Så uppdateras olika uppgifter

UC uppdaterar olika typer av information vid olika tillfällen. Här är exempel på några viktiga uppgifter och deras uppdateringstider.

Taxerad inkomst

Din taxerade inkomst är en viktig del i kreditbedömningen. Den här informationen uppdaterar skatteverket fem gånger om året: April, Juni, Augusti, September och December. Det gör att långivare har den senaste informationen om din inkomst.

Civilstånd

Förändringar i civilstånd rapporteras till UC via Skatteverket och uppdateras fem gånger i veckan. Det hjälper långivare att förstå eventuella förändringar i din livssituation som kan påverka din ekonomi.

Fastighetsuppgifter

Fastighetsinformation uppdateras en gång om året, oftast i oktober genom skatteverket. Detta ger långivaren insikt i eventuella förändringar i fastighetsägande.

Gjorda upplysningar

Denna information uppdateras löpande och visar vilka företag och personer som visat intresse för din kreditinformation.

Betalningsanmärkningar

Dessa uppgifter uppdateras varje vecka av kronofogden för att ge en aktuell bild av din ekonomiska situation.

Misskötta krediter

Den här informationen rapporteras av banker och finansbolag fem gånger i veckan för att ge insikt i ditt kreditbeteende.

Näringsförbud

Uppgifter om näringsförbud uppdateras fem gånger i veckan av Tingsrätten och Bolagsverket för att ge en kontinuerlig bild av eventuella näringsrelaterade restriktioner.

Skuldsaldo

Kronofogden uppdaterar detta varje vecka för att ge en aktuell översikt över din skuldsituation.

Skuldsanering

Kronofogden uppdaterar information om pågående skuldsaneringsärenden fem gånger i veckan.

När försvinner betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar påverkar din kreditvärdighet och din möjlighet till att låna pengar negativt. Dessa anmärkningar försvinner vanligtvis efter tre år från det att de registrerades. Om du genomgår en skuldsanering ligger anmärkningen kvar i fem år från det att skuldsaneringen började. Om det skulle ta längre tid än fem år att slutföra skuldsaneringen försvinner anmärkningen när skuldsaneringen är klar, dock kan det ta upp till en vecka för anmärkningen att försvinna från UC.

Förbättra min UC-Score?

Här är några tips på vad du kan göra för att förbättra din UC-Score.

Betala räkningar i tid

Din betalningshistorik är en av de viktigaste faktorerna för din kreditvärdighet. Har du obetalda skulder och försenade betalningar påverkar det din UC-Score negativt.

Håll koll på din skuldsättning

Genom att ha en hög skuldsättning i förhållande till din inkomst signalerar du en högre risk för långivare. Betalar du av dina lån och krediter kan du förbättra din kreditvärdighet.

Undvik att hamna hos kronofogden

Undvik betalningsproblem som leder till kronofogden det är avgörande för din kreditvärdighet. Har du betalningsproblem, är det bäst att försöka förhandla med de företag du har skulder hos för att hitta lösningar innan din situation försämras.

Undvik överdriven kreditansökan

När du ansöker om ett lån eller en kredit görs en kreditförfrågan som i sin tur påverkar din UC negativt. Ansöker du då om flera lån eller krediter kan det signalera ekonomiska problem för banker. Var noga med dina kreditansökningar och undvik onödiga förfrågningar. Ett alternativ är att använda sig av lån utan UC, som inte påverkar din UC-Score på samma sätt.

Genom att förstå när och hur din kreditinformation uppdateras kan du bättre hantera och förbättra din kreditvärdighet. Ta kloka beslut och ha tålamod så kommer din kreditprofil att stärkas över tid.

För att ha en bättre koll på din kreditvärdighet och få en aktuell bild kan du utan några kostnader besöka UC-Score.