Skyddsnät för lån online - Distansavtalslagen

Skyddsnät för lån online – Distansavtalslagen

I den digitala värld vi lever i blir distansavtal allt vanligare. Oavsett om du köper en produkt eller tecknar ett avtal online, som exempelvis ett privatlån, finns det lagar som skyddar dina rättigheter som konsument. En av dessa är distansavtalslagen, den reglerar avtal som ingås på distans. I den här artikeln förklarar vi vad distansavtalslagen innebär och hur den påverkar lånemarknaden när du ska låna pengar.

Vad omfattas av distansavtalslagen?

Distansavtalslagen är en viktig del av konsumentskyddet i Sverige och reglerar avtal som ingås utan att köparen och säljaren fysiskt träffas. Lagen ger konsumenter skydd och rättigheter när de handlar online eller via telefon. Förutom köp av fysiska varor, omfattar denna lag även digitala produkter och tjänster till exempel banklån.

Vilka låneformer omfattas av distansavtalslagen

Nästan alla typer av lån och krediter täcks av distansavtalslagen, inklusive avbetalningsköp av varor och tjänster. Bolån är den enda låneformen som inte täcks av distansavtalslagen. Det gäller även om du höjer ditt bolån för exempelvis renoveringar.

Vad händer när jag ångrar ett lån

En central del av distansavtalslagen är ångerrätten. Ångerrätten innebär att du har 14 dagar på dig att ångra ett köp eller avtal och få tillbaka eventuella avgifter. Dock betalar du ränta för de dagar lånet har varit aktivt och återbetalar hela lånebeloppet för att ångern ska godkännas.

Räntefria lån och ångerrätt – är det samma sak?

Ångerrätten på 14 dagar gäller för alla lån. men vissa långivare marknadsför räntefria lån i 14 dagar som en fördel. Om en långivare erbjuder räntefria lån i 14 dagar är det fördelaktigare än att bara nyttja ångerrätten, eftersom du slipper betala ränta för de dagarna ditt lån varit aktivt.

Som konsument är det viktigt med ett skyddsnät när du ska låna pengar och tack vare distansavtalslagen och ångerätten får du detta. Det är viktigt att förstå dina rättigheter så att du kan fatta rätt beslut och skydda dig mot oönskade utgifter.